Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Bemutatkozás Természeti adottságok
Bekezdések

Természeti adottságok

Sobor a Rába partján fekvő kis település, amelyet északról a Tákó-patak határol. Csornától 25km-re fekszik, Szany nagyközség szomszédságában.

Címer

Természeti adottságai kedvezők, öntéstalaja művelésre kiválóan hasznosítható. Egykor a határ egyharmadát kitevő legelők mára főként a falu körüli területre szűkültek, de tehéncsordát ma is találunk a réteken. A patakokkal, erekkel szabdalt területek, mély fekvésű legelők mentén kisebb dombocskák emelkednek, a falu központja is ilyen kimagasló területen fekszik. A gyakori áradások homokot és apró szemcsés agyagot raktak le, ugyanakkor létrehoztak kimélyített árkokat, kisebb tavakat. Így alakult ki a Szakajtó nevű tavacska is.

A századfordulón épített 4-l5 méter magas töltés nyújt védelmet az áradások ellen. Legutóbb 1965-ben volt nagy árhullám.

Az évszázadokkal ezelőtti erdőkből kevés maradt, pedig egykor makkoltatás is folyt azokban. A Pagony erdő az egyedi út mentén még ma is létezik, a sobori gazdák tulajdonát képezi. Az ártéri erdőkben szakaszos fakitermelés napjainkban is folyik, a faállománya értéktelenebb, mint más erdőké. Az állatvilág vadonélő fajai közül a ragadozó róka és a növényevő őz viszonylag gyakori. A mezei nyúl a fácán, valamint a fogoly létszáma a gépesítés és kemizálás következtében csökkent. A háziállatok közül a sertés és a baromfi, a termelőszövetkezetekben a szarvasmarha meghatározó.

A Rába mentének élővilága rendkívül változatos, mivel kontinentális és mediterrán hatások egyaránt érik. A réteken, ligetekben és a nedvesebb területeken számos ehető gombafaj szedhető: mezei szegfűgomba, mezei és óriás csiperke, lila tönkű pereszke. A ligeterdők jellemző növénye a kocsányos tölgy, a magas kőris, a gyertyán, juhar, kökény, galagonya, tavasszal nagy tömegben virít a hóvirág.

Az ártéri erdő életének nélkülözhetetlen alapeleme a víz. A területet éltető vizet a tavaszi - nyár eleji zöldár (május-június) hozza, a Rába ekkor kilép medréből és elönti az árteret.

Ezekben a tócsákban növekszik a hal, és egyben táplálékul szolgál a vízimadaraknak. Az egészséges szerkezetű ártéri erdő szivacs módjára raktározza el a vizet nagyvízkor, és párologtatásával fokozza a levegő párateltségét, ezzel, az egész térséget védi az aszálytól a nagyvízkor elraktározott víz egy részének fokozatos visszacsurgásával, kiegyensúlyozza a folyó vízjárását.

A legjobb márnás vizeink közé tartozik a Rába. Magyarországi szakasza természetvédelmi szempontból az egyik legváltozatosabb állapotában fennmaradt folyó. Fokozottan védett fajok előfordulása is jellemző, mint például a kis lile, magyar bucó, vidra.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2019. augusztus »
augusztus
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031