Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Bemutatkozás Közösségi élet
Bekezdések

Közösségi élet

A hagyományok ápolásával, őrzésével a Hagyományőrző Néptánccsoport foglalkozik. Helyi jellegzetes táncunk a Sobri verbunk.

**"A Rábaköznek a sobri verbunk az egyik legfőbb kincse"**

Sobor Község életének szerves részét képezi az 1998. októberében megalakított **Sobori Verbunkos és Hagyományőrző Néptáncegyesület,** amelynek ötlete a polgármester, Nemes László fejében született meg. A megvalósítás azonban komoly feladatnak bizonyult. Egy olyan kis település, mint Sobor, kevés támogatásra számíthatott, így saját erőből kellett újraéleszteni a tánccsoportot.

A polgármester és néhány vállalkozó kedvű fiatal kutatásokba kezdett és egyre többet sikerült megtudni az egykor Fekete Ördögnek nevezett sobri verbunkról. Lassan kialakult egy csapat, akik régi videó felvételekről tanulták meg a lépéseket.

Az együttes munkája egyre színesebbé, változatosabbá vált. Először csak a régi rigmusokat járták. A fellépések egyre gyarapodtak. A csoport számára a legnagyobb megtiszteltetést az jelentette, hogy meghívták őket a Sobri Jóska, a híres betyár című film díszbemutatójára, a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházba.

A sikereken felbuzdulva megszületett az ötlet, hogy a lányokat is bevonják. Ehhez szigorú szakmai szempontokat kellett követni, amihez segítségre volt szükség egy oktató személyében. Ennek eredményeképpen az előadások egyre hosszabbak és egyre színesebbé váltak, idehaza és külföldön is voltak fellépések.

Ma már a lakosság 10%-a tagja a Sobori Verbunk és Hagyományőrző Ifjúsági Néptánccsoportnak, valamint tagjai a győri Napsugár Művészeti Iskolának, ahol a gyerekek bizonyítványt is kapnak tudásukról.

Legnagyobb eredménynek mégis azt nevezhetnénk, hogy egy ilyen kis községben egy ilyen együttműködést sikerült kialakítani, amely összefogja a fiatalokat. És nem utolsó sorban egy régről fennmaradt hagyományt ápolnak, amely egyedülálló a Rábaközben.

Sportélet

A településnek saját labdarúgó csapata nincs, több helyi fiatal játszik a szomszédos Rábaszentandrás csapatában.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2019. augusztus »
augusztus
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031